Preskočiť na obsah

Žofia Meklenburská

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Žofia Meklenburská
rodom meklenburská princezná a sobášom dánska kráľovná
rodom meklenburská princezná a sobášom dánska kráľovná
Narodenie4. september 1557
Wismar
Úmrtie4. október 1631 (74 rokov)
Nykøbing Falster
PodpisŽofia Meklenburská, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Žofia Meklenburská

Žofia Meklenburská (dán. Sophie af Mecklenburg) (* 4. september 1557, Wismar – † 4. október 1631, Nykøbing Falster) bola rodom meklenburská princezná a sobášom s dánskym kráľom Frederikom II. dánska kráľovná.

Otcom Žofie bol vojvoda Meklenburska-Güstrow Ulrich III. (1527 – 1603), matkou princezná Alžbeta Dánska (1524 – 1586), nevlastná sestra dánskeho kráľa Kristiána III.

Manželstvo a potomkovia

[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1571 pribudla na návštevu do Kodane teta Frederika II., Alžbeta Dánska so svojim manželom, meklenburským princom Ulrichom III. a štrnásťročnou dcérou Žofiou, o ktorú sa zaujímal dánsky kráľ. K uzavretiu manželstva však bolo potrebné vyjadrenie teologickej fakulty Kodanskej univerzity, lebo budúci snúbenci boli blízko príbuzní (Žofiina matka a Frederikov otec boli po otcovi súrodenci, hoci mali každý inú matku). Povolenie bolo udelené a po krátkych zásnubách bolo manželstvo uzavreté. Svadba Žofie s dánskym kráľom Frederikom II. sa konala 20. júla roku 1572 v Kodani a následujúceho dňa bola nová dánska kráľovná v katedrále Panny Márie v Kodani korunovaná.

Sobáš Žofie a Frederika bol – tak ako väčšina zväzkov v tom čase – dojednaný z dynasticko-politických dôvodov. Cez to aj cez veľký vekový rozdiel medzi manželmi (23 rokov) bolo ich manželstvo šťastné. Kráľovná často sprevádzala manžela na cestách po zemi a venovala sa predovšetkým rodinnému životu. Kráľ, ktorý sa podpisoval "FS", tvrdil, že to neznamená Fredericus Secundus, ale Fredericus & Sophia.

Z manželstva Žofie a Frederika II. vzišli následujúci potomkovia:

  • Alžbeta (1573 – 1626), manželka princa brunšvicko-wolfenbüttelského Henricha Julia
  • Anna (1574 – 1619), neskoršia kráľovná Škótska
  • Kristián IV. (1577 – 1648)
  • Ulrich (1578 – 1624), biskup Schwerinu
  • Augusta (1580 – 1639), manželka princa šlesvicko-holštýnského Jana Adolfa
  • Hedviga (1581 – 1641), manželka saského markgrófa Kristiána II.
  • Ján (1583 – 1602), zasnúbený s Xéniou, dcérou ruského vládcu Borisa Godunova

Regentstvo

[upraviť | upraviť zdroj]

Do manželovej smrti v roku 1588 nehrala Žofia vo verejnom živote veľkú úlohu. Po jeho skone prijala v roku 1590 regentstvo krajiny v mene svojho neplnoletého syna Kristiána; regentkou bola do roku 1594.

Žofia sa postarala o nemeckých vychovávateľov pre mladého kráľa a z jej popudu došlo k všeobecnému používaniu nemčiny na dánskom dvore, čo sa nestretávalo s kladnou odozvou u predstaviteľov regentskej rady vládnucou spolu s kráľovnou. Kráľovná veľmi obratne zaobchádzala so štátnymi financiami, odkláňajúc z nich čo sa dalo do kráľovskej pokladne. Jej panovanie došlo do napätých vzťahov medzi ňou na jednej strane a synom s regentskou radou na strane druhej – s radou bola v stave trvalej vojny. Keď Kristián IV. dosiahol plnoletosti, prikázal matke opustiť dvor a usadiť sa na ich statkoch na zámku v Nykøbing na ostrove Falster na juhu Dánska. Žofia sa musela zmieriť s porážkou aj s faktom, že jej syn už nie je dieťaťom, ktoré môže ovládať. Po roku však došlo medzi matkou a synom k zmiereniu.

Vo vyhnanstve v Nykøbing, kde kráľovná žila na statkoch pripísaných jej manželom, sa zaoberala liečivými rastlinami a zbieraním ľudových piesní. Spoločne s pastorom Andersom Vedelom vydala prvú zbierku ľudových piesní v knižnej podobe a tým sa pričinila o zachovanie dánskej ľudovej kultúry. Prestavala zámok v Nykøbingu a založila v ňom obrazovú galériu. Zaujímala sa o mnoho vecí, m. i. o astronómiu – ešte za manželovho života zriadila astronomické observatórium na ostrove v Sunde. Bola veľmi zdatným správcom svojich majetkov a ľahko rozmnožovala svoje financie poskytujúc dobre úročené pôžičky svojmu synovi aj rôznym iným princom.

Súčasníci charakterizovali kráľovnú ako panovačnú osobu aj tvrdú matku, veľmi nediplomatické a nepoddajné povahy, priliehajúce na materiálnych veciach. Zomrela ako najbohatšia žena Európy – majetok, ktorý po sebe zanechala, bol odhadnutý na obrovskú sumu 5,5 miliónov rigsdalerov a stal sa jablkom sváru medzi ich deťmi. Jej syn Kristián IV. bol pri nej v okamihu jej smrti zadlžený sumou 2 milióny rigsdalerov. Okrem iného zanechala po sobe Žofia obrovské pivnice plné skvelých vín; tieto zásoby neboli v čase panovania Kristiána IV. vyčerpaný, ač kráľ robil, čo mohol – koristili z nich ešte Švédi za okupácie Dánska v 2. polovici 17. storočia.

Kráľovná si často sťažovala na zlé vzťahy s Kristiánom. Obaja však mali dominantné a panovačné povahy a za týchto okolností boli harmonické vzťahy medzi matkou a synom len málo pravdepodobné.

Kráľovná Žofia zomrela v požehnanom veku 74 rokov 4. októbra 1631 na svojich statkoch v Nykøbingu na ostrove Falster. Pochovaná bola v katedrále v Roskilde, mieste posledného odpočinku dánskych kráľov.

Externé odkazy

[upraviť | upraviť zdroj]
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Žofie Meklenburská na českej Wikipédii.